Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Sanayi Odası ortaklığında gerçekleştirilen Mesleki Teknik Eğitimde İş Sağlığı, Güvenliği ve Kalite Kültürü Oluşturma Projesi (METİSKOP) tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Hibe Programı kapsamında gerçekleştirilen METİSKOP, Türkiye’nin en büyük sanayi şehirlerinden biri olan Kocaeli’de yapıldı. Proje kapsamında meslek dersleri öğretmenlerinin iş güvenliği konusunda eğitim verebilme kaliteleri yükseltilerek, İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünü tüm öğrencilere yaygınlaştırılmaya çalışıldı.
AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK
Başiskele Wellborn Otel’de gerçekleştirilen projenin kapanış toplantısına Kocaeli Vali Yardımcısı, Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim, Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler daire Başkanlığı Sağlık İşleri Şube Müdürü Dr. Yılmaz Oktay, İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Özcan Beder katıldı. Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Şube Müdürü Yılmaz Oktay yaptığı konuşmada iş kazalarına yönelik farkındalık oluşturulmasını ve bu tür projelerin artması gerektiğini söyledi.
SANAYİNİN KALBİ KOCAELİ
İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim ise konuşmasında “İstihdamın ve üretimin büyük olduğu sanayinin kalbi olan Kocaeli’de maalesef ki iş kazaları da yer alıyor. Yaklaşık 2 bin 200 sanayi kuruluşunun bulunduğu Kocaeli’de İş Sağlığı ve Güvenliği’ni hayatımızın her yerine yerleştirmemiz gerekiyor” dedi.
HER DÖRT DAKİKA DA BİR İŞ KAZASI MEYDANA GELİYOR
Projenin kapanış toplantısında konuşma yapan İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Özcan Beder de “Türkiye’de her 4 dakikada 1 işçi iş kazalarında ölüyor ya da yaralanıyor. İş kazası geçirenlerin yüzde 25’i bir buçuk yıllık iş tecrübesi olan kişiler. Amacımız İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünü öğrencilere okullarda vermek” şeklinde konuştu.
EN KAPSAMLI PROJE
METİSKOP Kocaeli MEM kurumları içinde şimdiye kadar alınan en büyük hibe projesi.12 ay süren proje ; İş Güvenliği konusunda ilimizde yapılan en kapsamlı proje olma özelliği taşıyor. Proje kapsamında İş Güvenliği uzmanları ile Paris ve Kopenhag’ta teknik çalıştaylar gerçekleştirildi. Tüm bu teknik ziyaret ve çalıştaylarda elde edilen teknik bilgi ile 4 adet eğitim modülü hazırlandı.
ISG LABORATUVARI KURULDU
Proje kapsamında 9 öğretmen ÖSYM’nin açtığı sınava girerek C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını alarak Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde iş güvenliği uzamanı olarak görevlendirildi. İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne iş güvenliği kişisel koruyucu donanım ekipmanlarının olduğu bir ISG laboratuvarı kuruldu. Öğrenciler bu laboratuvarda uygulamalı olarak ders görecek.