Vizesiz Avrupa hayal mi oluyor?

AB, kalan 5 kriterin de sağlanmasını istiyor; Türkiye 'terörle mücadele'den taviz vermiyor...

Vizesiz Avrupa hayal mi oluyor?

AB, kalan 5 kriterin de sağlanmasını istiyor; Türkiye 'terörle mücadele'den taviz vermiyor...

12 Mayıs 2016 Perşembe 14:26
Vizesiz Avrupa hayal mi oluyor?

 Avrupa Birliği Komisyonu 4 Mayıs'ta, Türk vatandaşları için vizeleri en geç haziran ayı sonuna kadar kaldırılmasını isteyen bir tavsiye karar almıştı. Kararla birlikte, Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kriterin 67'sini Meclis'ten geçirdiği belirtilerek, geri kalan 5 kriteri de yerine getirmesi şart koşuldu. 5 kriterin içinde yer alan 'Terörle Mücadele Kanunu' kriteri, AB ile Türkiye'nin arasında tartışmaya yol açtı. Türkiye anlaşmanın gerekli olmadığı, halihazırdaki yasaların bu kararın yerine geçtiği ve terör örgütleriyle mücadele içerisinde bu kanunun geçirilmesinin imkanı olmadığını bildirdi. AB ise kararın geçmemesi durumunda vize serbestisinin söz konusu olmayacağını açıkladı. 

Schulz: En erken ekim ayında

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, dün yaptığı açıklamada, şartlar yerine getirilmeden parlamentonun konuyu ele almasının söz konusu olmayacağını açıkladı. Schulz, bu nedenle kendisinin konuyu komisyona havale etmediğini de söyledi. 

Zaman olarak hala her şeyin mümkün olduğuna dikkat çeken Schulz, Türkiye’nin istenilen değişiklikleri henüz ele almadığına vurgu yaptı. Schulz, ”Ben Türkiye’nin bunu yapabileceğini göremiyorum” dedi.

Türkiye’nin vize serbestisi için gerekli 72 şartın, aralarında terör yasası ve kişisel bilgiler konusundaki düzenlemelerin de yer aldığı beşini yerine getirmediğini belirten Martin Schulz, Türkiye’nin bu konuları ne zaman parlamentoda ele alacağına karar vermesi gerektiğine vurgu yaptı. Schulz, ”Biz de ancak o zaman hareket planımızı buna nasıl adapte edebileceğimizi düşünebiliriz” dedi. AP Başkanı Schulz, ekim ayında onayın çıkması için Türkiye’nin şimdiden parlamentoda konuyu ele almaya başlaması gerektiğini de bildirdi.

Juncker: Erdoğan bunu Türklere açıklama zorunda

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bugün yaptığı açıklamada Ankara'nın terörle mücadele yasalarının değiştirilmesi de dahil taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan göçmen anlaşmasının çökeceğini söyledi.

Juncker, Almanya'da bir konferansta yaptığı konuşmada, "Vize serbestisi için kriterleri belirledik; 72 kriter var ve 65 numaralı kriter Türk hükümetinin terörle mücadele yasasını gözden geçirmesini söylüyor" şeklinde konuştu..

Jean Claude Juncker, "Buna güveniyoruz, bunun üzerine Türk hükümetiyle anlaşmaya vardık ve başbakanın görevden ayrılacak olması Türkiye ile AB arasında varılan anlaşmaların gözardı edilmesine neden olamaz" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Juncker, "Şartların yerine getirilmesine büyük değer veriyoruz. Yoksa Türkiye ile AB'nin imzaladığı anlaşma gerçekleşmeyecek. Eğer Sayın Erdoğan, Türkleri Avrupa'ya serbest seyahat etme hakkından esirgemeye karar verirse bunu Türk insanına açıklamak zorunda. Bu benim sorunum olmayacak, bu onun sorunu olacak" ifadelerini kullandı.

Bozkır: 'Terör' kriterini yerine getirmeyeceğiz

Strasbourg temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Bozkır, AB ile Türkiye arasında vize serbestisi konusunda gelinen noktayı değerlendirdi.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, vizenin kalkmaması pahasına Terörle Mücadele Kanunu'nda bir değişikliği yapmayacaklarını ve Brüksel'deki temaslarının ardından nasıl bir tavır alınacağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda ortaya koyacaklarını söyledi.

'Durumu kritik bir noktaya getirdi'

"Kritik bir tablo ile karşı karşıyayız; şayet AB ile anlaşmanın unsurlarından birinde aksama olursa tüm tablonun değerlendirilmesi durumu ortaya çıkabilir. Vize anlaşmasındaki 72 kriter için yoğun çaba sarf ettik, siyasi bakışla bunu karşıladığımızı kesin olarak düşünüyoruz" diyen Bozkır, "Hiçbir temasımızda gündeme getirilmeyen Terörle Mücadele Yasası'nın sürece dahil edilmesi, durumu kritik bir noktaya getirdi. Vizenin kalkmaması pahasına Terörle Mücadele Kanunu'nda bir değişikliği yapmayacağız" dedi.

Türkiye olarak vize serbestisi sürecinin hayata geçmesi için son ana kadar çabalarını sürdüreceklerini belirten Bozkır sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bu sadece Türkiye'nin çabaları ile yürüyecek bir süreç değil, bütün partnerlerin sorumlulukla Türkiye'ye yardımcı olması gerekir. Yarınki son değerlendirmenin ardından Türkiye'ye dönünce Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda nasıl tavır alacağımızı ortaya koyacağız. Komisyon vize raporunda açıklamasını net şekilde yapmadığı için muğlak ifadeden başka sonuçlar ortaya çıkmasına yol açtı. Komisyonun ve dönem başkanlığının bu yeni tabloyu tekrar değerlendirme mecburiyeti vardır."

"Ciddi bir karar alınması gerekiyor ve ertelenmesi içinde bulunduğumuz noktayı daha vahim noktaya getirme riski taşıyor" diyen Bozkır, "Türkiye'nin AB sürecinin devamını arzu ediyoruz ama haksız adımlarla bunun ertelenmesini Türkiye'nin kabul etmesi mümkün değil" dedi. 

Strasbourg temaslarının ardından bugün Brüksel'e gidecek olan Bozkır, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile görüşecek.

5 kriter kaldı

AB Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriteri karşılamasını talep etmiş, 4 Mayıs'ta yayımladığı raporunda da AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'na Türk vatandaşlarına vize serbestisi getirilmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

Ancak Komisyon raporu yayımlanırken Türkiye'nin halen beş kriteri karşılamadığını açıklamasının ardından dün Avrupa Parlamentosu konuyla ilgili oylamayı yapmak için Türkiye'nin önce tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiğini açıklamıştı.

Ankara, kalan beş kriter içinde yer alan "Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik talebine ise karşı çıkıyor.

 

Son Güncelleme: 15.05.2016 17:20
Anahtar Kelimeler:
AvrupaSeyahatVizesiz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38