banner28
banner23
banner36

Covıd-19, Mevsimsel Grip Ve Soğuk Algınlığı Ayrımı Nasıl Yapılmalı?

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte uzmanlar, mevsimsel grip ve Koronavirüs enfeksiyonunun belirtilerinin benzerlik ve farklılıklarına karşı dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyorlar.

Covıd-19, Mevsimsel Grip Ve Soğuk Algınlığı Ayrımı Nasıl Yapılmalı?

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte uzmanlar, mevsimsel grip ve Koronavirüs enfeksiyonunun belirtilerinin benzerlik ve farklılıklarına karşı dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyorlar.

05 Ekim 2020 Pazartesi 17:55
Covıd-19,  Mevsimsel Grip Ve Soğuk Algınlığı Ayrımı Nasıl Yapılmalı?

SBÜ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Selcan Arslan Özel, vatandaşlara Covid-19, grip,  mevsimsel grip ve soğuk algınlığı hastalıklarının birbirine olan benzerlik ve farklılıklarıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

COVID-19 VE MEVSİMSEL GRİP BENZER BELİRTİLER GÖSTEREBİLİYOR

Covid-19 ve mevsimsel grip hastalıklarının, birbirine çok benzer belirtiler gösterdiğini söyleyen Özel, her ikisinin de solunum yolu kaynaklı olduğunun altını çizdi.  Her iki hastalığında başlıca belirtilerini ateş, kas ağrısı, ishal, halsizlik, bulantı ve kusma olarak tanımlayan Dr. Selcan Arslan Özel, özellikle kış mevsimine yaklaşılan bu dönemde, vatandaşlar tarafından Covid-19 belirtilerinin doğru bilinmesinin, Koronavirüsün belirlenmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Koronavirüs daha çok akciğerleri tutan, solunum sıkıntısıyla seyreden ağır bir hastalık. Mevsimsel grip ise genelde hafif seyrediyor, akciğerleri tutmuyor ve solunumu etkilemiyor. Kasım,  Aralık gibi mevsimsel grip hastalığı döneminin başlayacağını ve buna bağlı olarak kapalı ortamlara daha çok girilmesi ile birlikte, bulaş riski ile birlikte hasta sayısının da artacağını düşünüyoruz.

BU KİŞİLERE AŞILANMAYI ÖNERİYORUZ

Bu nedenle özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımıza aşılanmalarını öneriyoruz. Böbrek hastası, kalp yetmezliği, dolaşım bozukluğu gibi kronik hastalığa sahip olanlar ve 65 yaş üstü olan kişiler,  aşılanarak hastalıklara karşı korunabilirler. Aşı, olduktan sonra 2-4 hafta içerisinde etkinliğini gösterir ve bizi korumaya başlar. Bu dönemde yaptıracağımız aşılama ile mevsimsel grip hastalıklarına karşı korunma sağlarız.

BURUN AKINTISI, HAPŞIRMA VE BOĞAZDA YANMA SOĞUK ALGINLIĞI BELİRTİSİDİR

Halk arasında soğuk algınlığı diye bilinen hastalıklarda kış mevsimin etkisi ile artacaktır. Bunlar ise mevsimsel grip ve koronadan farklı, daha hafif seyreden ve genel durumu etkilemeyen hastalıklardır.  Bunlarda ateş, kas ağrısı ve halsizlik olmaz; burun akıntısı, boğazda yanma hissi ve hapşırma gibi belirtiler görülür. Kişiler hastalığı ayakta atlatır ve kendiliğinden toparlanırlar.

ATEŞ, HALSİZLİK VE KAS AĞRILARINA DİKKAT!

Ama ateş, halsizlik ve kas ağrıları bizlere Covid-19’u düşündüren önemli önemli semptomlardır. Özellikle bu belirtileri hissedenler mutlaka Covid polikliniklerine başvurarak testlerini yaptırmalılar. Koronavirüs karşı alınan önlemler,  bizi mevsimsel grip ve İnfluenza gibi hastalıklara karşıda koruyacaktır. Bu süreçte kapalı ortamların havalandırılması,  beslenmemize dikkat etmemiz, meyve ve sebze tüketmemiz ve bol su içmemiz çok önemli. Israrla üstünde durulan maske, mesafe ve temizlik önlemlerine ise istisnasız şekilde uymalıyız.  Bu önlemlere uymamız halinde kendimizi Koronavirüs, grip ve mevsimsel grip gibi hastalıklarından hepsinden korumuş oluruz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38