KSO Başkanı Zeytinoğlu: Enflasyon Verileri Beklentilerin Altında Kaldı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Enflasyon Verileri Beklentilerin Altında Kaldı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

04 Temmuz 2025 Cuma 11:01
KSO Başkanı Zeytinoğlu: Enflasyon Verileri Beklentilerin Altında Kaldı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) aylık bazda %1,37, yıllık bazda ise %35,05 arttığını belirtirken; üretici fiyat endeksinin (ÜFE) aylık %2,46, yıllık %24,45 oranında yükseldiğini açıkladı. “Verilerin beklentilerimizin altında kalmasını fiyat istikrarı açısından olumlu değerlendiriyoruz” diyen Zeytinoğlu, üretici fiyatlarındaki son iki aydaki yükselişin maliyet kaynaklı enflasyona işaret ettiğini ve bunun tüketici fiyatlarını etkileme riski taşıdığını ifade etti.

Zeytinoğlu, TÜFE’de en yüksek ağırlığa sahip üç harcama grubunun aylık değişimlerini de yorumladı. Gıda ve alkolsüz içeceklerde %0,27 azalış, ulaştırmada %2,38 artış ve konutta %2,62 artış yaşandığını belirtti. Ulaştırma harcamalarındaki fiyat artışlarında, İsrail–İran çatışmaları nedeniyle yükselen küresel petrol fiyatlarının da etkili olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, jeopolitik gerilimin azalması durumunda petrol fiyatlarında düşüş yaşanabileceğini ve bunun enflasyona olumlu yansıyacağını dile getirdi.

Sanayi sektörüne ilişkin değerlendirmesinde ise Zeytinoğlu, ana sanayi gruplarında ara mallarında aylık %1,77 ve yıllık %21,77; sermaye mallarında ise aylık %2,26 ve yıllık %27,40 artış gerçekleştiğini aktardı. Zeytinoğlu, söz konusu artışların üretici maliyetlerini artırarak enflasyon üzerinde baskı oluşturabileceğine dikkat çekti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38