Akar'dan Afet Bölgesi İçin Kanun Teklifi

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, geçtiğimiz günlerde yaşanan ve Kartepe İlçesinde büyük zarara yol açan sel felaketine ilişkin Meclise Kanun Teklifi verdi.

Akar'dan Afet Bölgesi İçin Kanun Teklifi

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, geçtiğimiz günlerde yaşanan ve Kartepe İlçesinde büyük zarara yol açan sel felaketine ilişkin Meclise Kanun Teklifi verdi.

28 Haziran 2015 Pazar 13:05
 Akar'dan Afet Bölgesi İçin Kanun Teklifi

Akar,  Meclis yemin töreninden hemen sonra özellikle Kartepe İlçesinde büyük zarara yol açan sel felaketini yerinde incelemiş ve sorunları yerinde tespit etmişti. Konuyu Meclise de taşıyan Akar,  yaraların bir an önce sarılması için Kanun teklifi verdi.

Kanun Teklifinde doğal afetler nedeni ile zarar gören ve yardım alınabilmesi için çiftçilerin zararının %40 olması şartının fazla olduğunu belirten Akar, bu nedenle çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığının altını çizerek Anayasa da belirtilen sosyal devlet ve toprak bütünlüğünün korunması ilkelerine aykırı olan bu düzenlemenin değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

ZARARI DEVLET ÜSTLENMELİ

Akar, vermiş olduğu Kanun Teklifinde Hasar Tespit Komisyonlarının tespitlerinin ardından, Kocaeli ilinin Kartepe ilçesi ve mahallelerinde, 23-24 Haziran 2015 tarihlerinde yaşanan sel ve taşkın sonucunda oluşan, ürünleri yüzde 25 ve üzeri oranında zarar gören üreticilerin uğradıkları kayıpların devlet tarafından karşılanmasını ve Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kayıtlı olmaları şartı aranmamasını istedi.

ÖDEMELER 3 AY DA MAĞDURLARA YAPILACAK

Yapılacak yardımların karşılıksız olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin yaptığı hasar tespitleri üzerinden, üç ay içerisinde hak sahiplerine ödenmesini öngören teklifte üreticilerin, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları kredi borçlarının 1 yıl süresince faizsiz ertelenmesi ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının da 1 yıl ertelenerek, 1 yılın sonunda 12 eşit taksitte ve faizsiz tahsil edilmesi,  Bahse konu bölgelerde, taksitlendirme süresinin başlangıcından itibaren, üst üste 3 taksitini ödemeyen üreticilerin önceki yılları kapsayan borçlara yönelik tüm işlemlerin de durdurularak  iptal edilmesinin gerekliliğine değindi.

Akar’ın vermiş olduğu teklifinin yasalaşması ile mağdur olan vatandaşlarımız selin getirdiği çamuru üzerlerinden atabilecek ve rahat bir nefes alabilecek.

AKAR'IN KANUN TEKLİFİ ŞU ŞEKİLDE

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

‘’2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’’ gerekçesi ile ekte sunulmuştur.

Gereğini arz ederim.

Haydar AKAR

Kocaeli Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Ülkemizde yaşanan sel ve taşkın afetleri nedeni ile tarım sektörü zor bir süreç yaşamaktadır. Yaşanan bu afetler sonucunda çiftçilerimizin tarlaları, bahçeleri, tarımsal ürünleri büyük zarar görmektedir.

Doğal afetler nedeni ile zarara uğrayan çiftçilerimizin zararlarının giderilmesi amacıyla 20.06.1977 tarihinde 2090 sayılı kanun kabul edilmiş ve 05. 07.1977 tarih 15987 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun amacı tabii afetlerden zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanmasıdır. İkinci maddesinin üçüncü fıkrası hak sahibi olacakların nasıl tespit edileceğine ilişkin hükümler koymuştur. Afet dolayısıyla çalışma ve üretim imkanları önemli ölçüde bozulmuş olanların hak sahibi olacağı kabul edilmiştir. Ancak,  2005 yılında çıkarılan 5363 sayılı Tarım Sigortası Kanuna göre belirlenen riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 2090 Sayılı Kanundan yararlanamamaktadır.

Ayrıca, tarım sigortası kapsamında olmayan risklerde de , yardım yapılabilmesi için çiftçilerin ürünlerinin, canlı-cansız üretim araçlarının ve tesislerinin değer itibari ile en az %40 oranında zarar görmesi, ayrıca bu zararı karşılayacak geliri bulunmaması ve borç alma imkanı olmaması gerekmektedir. %40’dan az zarar görmesi halinde ise tarımsal faaliyetlerini devam ettiremeyecek ve geçimini sağlayamayacak duruma düşmesi gerekmektedir.

Uygulamada çiftçi veya üretim kooperatifinin tüm mal varlığının %40’nın zarar görmesinin aranması haksızlığa neden olmakta, birçok ağır doğal afette üreticilerin zararlarının karşılanmaması gibi bir sonuç doğurmaktadır. Örneğin sel nedeniyle tarladaki ürününü tamamen kaybeden çiftçinin zararının %40 olup olmadığının hesabında o kategori ile ilgisi olmayan otomobilinin, traktörünün veya canlı hayvanlarının da mal varlığı değeri içinde sayılması, zararın tanzim kapsamı dışında kalmasına neden olmaktadır.

Yukarıda belirtilen hususlar Anayasamızın ‘sosyal devlet’ ilkesi ve yine Anayasamızın ‘toprak mülkiyetinin korunmasına ilişkin düzenleme gereğine uymamakta ve teklif ile bu eksikliğin giderilmesi amaçlanmaktadır.

2090 SAYILI TABİİ AFETLERDEN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE YAPILACAK YARDIMLAR HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-  20/6/1977 tarihli ve 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Afet dolayısıyla çalışma ve üretim imkânları önemli ölçüde bozulmaktan maksat, çiftçinin;

1.     A) Ürünlerinin canlı – cansız üretim araçlarının ve tesislerinin değer itibariyle en az %25 oranında zarar görmesi, bu zararı diğer tarımsal veya başka gelirleriyle karşılayacak gücü bulunmaması ve kredi veren banka, kooperatif ve benzeri kuruluşlardan bu zararı karşılayacak borç alma imkânı olmaması,

2.     B) Ürünlerinin, canlı – cansız üretim araçlarının veya tesislerinin % 25’den az zarar görmesi halinde, kredi alma imkânı olmaması, başka geliri bulunmaması, dolayısıyla tarımsal faaliyetlerini devam ettiremeyecek ve geçimini sağlayamayacak duruma düşmesi, halleridir.”

MADDE 2- 2090 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir:

“GEÇİCİ MADDE 2-   Hasar Tespit Komisyonlarının tespitlerinin ardından, Kocaeli ilinin Kartepe ilçesi ve mahallelerinde, 23-24 Haziran 2015 tarihlerinde yaşanan sel ve taşkın sonucunda oluşan, ürünleri yüzde 25 ve üzeri oranında zarar gören üreticilerin uğradıkları kayıplar devlet tarafından karşılanır. Devlet tarafından karşılanacak zararlarda, ürünlerin 14/6/2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kayıtlı olmaları şartı aranmaz. Karşılıksız yapılacak bu yardımlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin yaptığı hasar tespitleri üzerinden, üç ay içerisinde hak sahiplerine öder.

Bu madde uyarınca yapılacak ödemeler Maliye Bakanlığı bütçesinin ilgili tertibinden aktarılacak ödeneklerden karşılanır.

Üreticilerin, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları kredi borçları 1 yıl süresince faizsiz ertelenir; tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçları, 1 yıl ertelenerek, 1 yılın sonunda 12 eşit taksitte ve faizsiz tahsil edilir. Bahse konu bölgelerde, taksitlendirme süresinin başlangıcından itibaren, üst üste 3 taksitini ödemeyen üreticilerin önceki yılları kapsayan borçlara yönelik tüm işlemler durdurulur ve iptal edilir.”

Son Güncelleme: 30.06.2015 12:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38