Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Körfez’in ve çevrenin kirlenmemesi için çevreci bir bilinçle 1 milyon 700 bin kişinin yaşadığı Kocaeli’nde 19 arıtma tesisiyle atık suları arıtarak hem sanayinin kullanımına sunuyor hem de yeşil alanların sulanmasında kullanıyor. Büyükşehir Belediyesi daha yaşanabilir bir Kocaeli için deniz kirliliğin önüne geçmek amacıyla köylere varıncaya kadar kurulan atık su arıtma tesisleriyle atık suları arıtarak denizin ve çevrenin kirlenmesini önlemek amacıyla çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda Kocaeli’nde 7’si biyolojik olmak üzere 19 atık su arıtma tesisi bulunuyor. Körfez’de atık suların % 99’u arıtılıyor.
SANAYİDE VE YEŞİL ALAN SULAMASINDA KULLANILIYOR
Arıtma tesislerinden elde edilen gri su hem yeşil alanların sulanmasında hem de sanayi kuruluşlarının kullanımına sunuluyor. Suyun israf edilmemesi gereken sınırlı bir kaynak olduğu bilinciyle tasarruf amaçlı atık suları arıtarak tekrar kullanılır hale getiren Büyükşehir Belediyesi sanayinin oldukça yoğun olduğu Kocaeli’nde yüksek oranda sanayi kuruluşları tarafından kullanılan suyu da arıtma tesislerinden elde edilen gri suyla sağlıyor.
KÖRFEZ TEMİZLENİYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kentin dört bir yanına yapılan arıtma tesisleri kirliliği önlerken atık toplama gemisi ise körfezi kullanan gemilerin petrol ve petrol ürünü atıklarını buraya bırakmamak için aralıksız olarak görev yapıyor. Titizlikle sürdürülen çalışmalar kapsamında İzmit Körfezi uçakla havadan denetlenirken deniz süpürgeleri de denizdeki çöpleri temizliyor.
BALIK POPÜLASYONU ARTTI
İSU tarafından 2011'de yapılan çalışmaya göre, İzmit Körfezi'nde 30'un üzerinde balık ve 70'in üzerinde de canlı türü yaşıyor. Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerle birlikte İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi ile sanayileşme ve kentleşme nedeniyle İzmit Körfez’inde azalmış olan mevcut türleri zenginleştirmek amacıyla çalışmalar yürütüldü. Sanayi ve evsel atıklarla kirlenmiş körfezde şimdi yunus balıkları yüzüyor.