Model kent Kocaeli’de değişim devam ediyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Anadolu’nun kavşak noktasına sahip ve Türkiye’nin atardamarlarından D-100 ve D-130 karayollarının merkezinden geçtiği şehir merkezine köprülü kavşak ve yaya üst geçiş köprüleri ile adeta neşter vurdu. Şehir içi trafiğin geçtiği yolların aynı zamanda şehirlerarası transit geçiş noktası olan İzmit merkezinde hayata geçirilen projeler ile kent adeta çağ atladı. Eski çirkin görüntülerin, keşmekeşliğin yerini transit geçişin sağlandığı modern köprülerin olduğu İzmit kent merkezi aldı.
KOCAELİ TRANSİT GEÇİŞ NOKTASINDA
Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli’nin şehirlerarası transit geçiş noktasında bulunması, liman ve sanayi kuruluşlarının çoğunlukta olması ve hızla artan nüfusa sahip olması, kent trafiğinin akışkanlığını büyük oranda etkilemekte. Büyükşehir Belediyesi de yıllardır çözüme kavuşturulamayan bu soruna yönelik önemli hamleler yaptı. Şehir içi trafiği ile transit trafiği birbirinden ayırmanın gerekliği ile köprülü kavşakları vatandaşın hizmetine sokan Büyükşehir, Kocaeli halkıyla sahili kavuşturmak için yaya üst geçiş köprülerini hayata geçirdi.
ŞEHRİN SEMBOLLERİ OLDU
Büyükşehir Belediyesi, günlük yaklaşık 50 bin kişinin kullandığı İzmit kent merkezinde yer alan yaya köprülerinin şehrin vizyonuna uygun olması için kolları sıvadı. İnsanları sahil ile yolun diğer kısımlarına rahat, güvenli bir şekilde ulaştırmak, yaya trafik akışını en rahat biçimde düzenlemek için çalışmalar yapan Büyükşehir, ilk olarak kent merkezinde Mimar Sinan, Turgut Özal ve Adnan Menderes yaya köprülerini inşa etti. Şehrin sembollerinde olan köprüler, Halkevi, Yeni Cuma Cami ve Kocaeli Fuarı noktalarına yapıldı.
YAYA ÜST GEÇİTLERİ
Yaya üst geçiş köprülerinin halat montajı Türkiye’de ender yapılan sabitleme yöntemiyle gerçekleşti. 50 metre açıklıklı, 6,5 metre platform genişlikli yaya geçişi 110 metre, toplam 240 metre uzunluğundaki Mimar Sinan Köprüsü ile ise 4,5 metre genişliğinde 110 metre uzunluğundaki Turgut Özal ve Adnan Menderes Köprüleri vatandaşlara hizmet vermeye başladı.
NECMETTİN ERBAKAN KÖPRÜSÜ
Yeni Valilik Hizmet Binası’na karşıdan karşıya geçişi sağlamak için ise Necmettin Erbakan yaya köprüsü inşa edildi. 120 metre uzunlukta ve 4,5 metre platform genişliğindeki yaya köprüsü, Valilik Kompleksi’ne gelen yoğun yaya trafiğini rahatlatacak. Valilik Kompleksi yaya köprüsü Adnan Menderes, Turgut Özal ve Mimar Sinan köprüleriyle benzer mimari özelliklere sahip.
ALPARSLAN TÜRKEŞ KÖPRÜSÜ
Yahya Kaptan Durağı ile Akademi Hastanesi arasındaki yaya geçişini sağlamak için ise Alparslan Türkeş yay üst geçidi inşa edildi. Yaya üst geçidi 1,5 ay gibi kısa bir sürede inşa edildi. 57 metre uzunluğunda 3 metre genişliğindeki yaya köprüsünün yapımında 135 ton çelik kullanıldı. Hizmete açılmasıyla birlikte buradaki ışıklar kaldırılıp, kesintisiz trafik akışı sağlanmış olacak. İki engelli asansörünün yapımının tamamlanmasıyla da engellilerin kullanımına da hazır olacak.
ADALET KÖPRÜSÜ
İstanbul ile Gölcük güzergahlarını birbirine bağlayan Adalet Köprüsü, trafik yükü iyi hesaplanamadığı için yapıldığı ilk günden beri çile olmaktan öteye gitmedi. Büyükşehir Belediyesi, bu çileyi ortadan kaldırmak için 2 şeritli köprüyü, yaptırdığı 2 şeritli ilave köprü ile birlikte 4 şeritli hale getirdi. İlave köprünün yapım çalışmaları ile trafik çizgilerinin çizilmesi tamamlanınca, hem yaya hem de araç trafiğine açıldı. İlave şeritlerle birlikte 4 şeritten trafiğin akması, köprüdeki trafik çilesini tamamen ortadan kaldırdı.
D-100 TRANSİT GEÇİŞ İÇİN
Daha önce İzmit merkez ile İstanbul istikametine bağlı olan Adalet Köprüsü, yeni düzenleme ile hem İstanbul, hem de Ankara istikametine gitmek isteyen, bu istikametlerden gelen araçlar için D-100´e bağlandı. Adalet Köprüsü´nü D-100´e bağlayan yan yollarda yapıldı. Öte yandan Gölcük istikametinden gelip, İstanbul istikametine gitmek isteyen araçlar için Perşembe Pazarı bölgesinden D-100´e bağlanan bir kavşak kolu yapıldı.
KOCAELİ’NİN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ
Kocaeli’nin çehresini değiştiren dev hizmetler haricinde D-100’ün büyük bir kısmının transit geçişini sağlandığı Seka Tüneli ve Seka Köprülü kavşağı, İstanbul ve Ankara yönünden gelen araçların daha elverişli olmasını ve Yahya Kaptan civarındaki trafiğin düzene girmesini sağlayan Sakıp Sabancı Köprülü Kavşağı ile Yahya Kaptan Köprülü Kavşağı da bulunuyor.