MÜZE KONFERANSLARINDA YAZI, AŞK, SANAT: HÜSN-İ HAT

Kocaeli Müze Müdürlüğü, yeni yılda da konferanslarına farklı temalarla devam ediyor. Yeni yılın ikinci konuğu Anadolu’ya hat sanatını sevdiren sanatkâr olarak tanınan Mahmud Şahin oldu.

MÜZE KONFERANSLARINDA YAZI, AŞK, SANAT: HÜSN-İ HAT

Kocaeli Müze Müdürlüğü, yeni yılda da konferanslarına farklı temalarla devam ediyor. Yeni yılın ikinci konuğu Anadolu’ya hat sanatını sevdiren sanatkâr olarak tanınan Mahmud Şahin oldu.

26 Ocak 2020 Pazar 14:04
MÜZE KONFERANSLARINDA YAZI, AŞK, SANAT: HÜSN-İ HAT

Mahmud Şahin, “Yazı, Aşk, Sanat: Hüsn-i Hat” konulu konferansı ile hat sanatının merak edilen yönlerine ışık tuttu.  Kocaeli Müze Müdürlüğü Seniha Sami Moralı Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa; AK Parti Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, İl Kültür Müdür V. Ercan Yamen, Müze Müdür Vekili Zuhal İdin Uykal, Tarihçi Araştırmacı Yazar Volkan Şenel, Yazar Müjde Aklanoğlu, Kültür Turizm Şube Müdürü Ahmet Özsağır ve çok sayıda davetli katıldı.

 

“SANAT, SANATÇI VE HALK”

İl Kültür Müdür V. Ercan Yamen yaptığı açılış konuşmasında; “Öncelikle konferansımıza katılarak bizi yalnız bırakmayan Sayın Milletvekilimiz Radiye Sezer Katırcıoğlu’na teşekkür ediyorum. Müzelerimizi sadece eserlerimizin sergilendiği yer olmaktan çıkarıp, sanat sanatçı halk üçgeninde buluşma noktası yapma konusunda müzemizde konferanslarımız devam ediyor. Çok kıymetli bir hocamız Hattat Mahmud Şahin’i de sanatsal çalışmalarını anlatması için ağırlamak istedik. Sanatçılarımızın tanıtılması ve sanatımızın gelecek kuşaklara anlatılması için hepimize büyük görevler düşüyor. Kültür Müdürlüğü olarak sanatlarımızı yaşatmak konusunda elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz. Hattatımız Sayın Mahmud Şahin’e de kıymetli çalışmalarına verdiği emekten dolayı teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

 

“HOCALARIN HOCASI”

Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu ise yaptığı konuşmasında özetle şunları kaydetti: “Hocaların hocası diyebileceğimiz hocamızın ben de bir öğrencisi olarak burada olmaktan çok mutluyum. Emek vermiş bir kişiden hat sanatı eserlerini görmek gurur verici. Bu çalışmaların tanıtılması çok önemli. Ben de tesadüfen başlamış, yıllar önce hocamızdan destek almıştım. AK Partili belediyelerin başlattığı kurslar sayesinde bu güzel çalışmaları yapmanın faydasını gördük. Hat sanatı müstesnadır. Sadece sanat yapmıyoruz. Bugün her birimizin aradığı güzel değerleri öğreten bir sanattır hat sanatı. Maneviyatı sanatla buluşturan bir çalışmadır hat sanatı. Çok başarılı çalışmalar yapmış olan hocamız Hattat Mahmud Şahin’e emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum”

SARAY MÜZE RÖLYEFİ

Konuşmaların ardından Hattat Mahmud Şahin Hüsn-i Hat sanatının doğuşundan günümüze kadar olan gelişimini ve günümüzde kullanılan yazı çeşitlerini görseller eşliğinde anlatımı ve aynı zamanda hat levha ile ilgili bilgilerin yer aldığı sunumu gerçekleşti. Şahin; “Ayetlere mazhar olmuş çalışmalarımızı burada sizlerle paylaşmaktan çok mutluyum. Yaptığım çalışmalar arasında, hat sanatına dayalı ayetler yer alıyor. Ayrıca Sultan Reşat’ın hokka takımı, Topkapı Sarayı’nda kullanılan divitler ve mürekkepleri, kalemtıraş dediğimiz bıçaklar, onun yanında bulunan fildişi abanoz gibi semboller, Mevlevi simgesi matta, bu saydıklarım Sultan Reşat’tan ilham alarak yaptığım eserlerden bazıları. Uzun yıllardır ilgilendiğim hat sanatının kutsal bir sanat olduğunu düşünüyorum” dedi. Programın sonunda Sanatçı Şahin’e, plaket ve çiçeğini Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu takdim ederken, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından özel yaptırılan Saray Müze Rölyefi ’de, Milletvekili Katırcıoğlu’na hediye edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38