Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada yılın ilk ekonomik verilerinin umut verici olduğunu ve 2016'nın ekonomik olarak geçen yıla göre daha iyi bir yıl olacağını söyledi.
Davutoğlu yeni anayasa süreciyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bizim en önemli reformumuz yeni anayasadır, verdiğimiz yeni anayasa sözünü mutlaka yerine getireceğiz.. Yeni anayasanın mecliste gereken desteği bulacağına inanıyorum, burada hiçbir pazarlık sözkonusu değildir."
Parlamento'da 317 sandalyeye sahip AK Parti'nin oy kullanma imkanı olmayan Meclis Başkanı da hesaba katıldığında, bir anayasa değişikliğini Meclis'ten referandumsuz geçirebilmesinde gereken 367 sandalyeye ulaşmak için en az 49 sandalyeye ihtiyacı bulunuyor.
AK Parti anayasa değişikliğini referanduma taşımak için gereken 330 rakamına ulaşmak içinse 14 sandalyeye daha gereksinim duyuyor.
'Milletin huzuruna çıkıp onayı alacağız'
Siyasal sistem olarak başkanlığı benimseyen anayasa tekliflerinin olgunlaşma süreci için de Davutoğlu, "Önümüzdeki bir buçuk en geç iki ay içinde yazım çalışmaları tamamlanıp yeni anayasa nasip olursa Haziran'da en geç Meclis'e sunulacak... Meclis'ten de vizeyi alıp milletin huzuruna çıkıp onayı alacağız" dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti yapılacak yeni anayasada yönetim sisteminin parlamenter sistemden başkanlık sistemine dönüştürülmesini savunurken, Parlamento'daki üç muhalefet partisi de bu öneriye karşı çıkıyorlar.
Kasım 2015 seçimlerinde vaat ettikleri reformların yüzde 85'ini hayata geçirdiklerini de belirten Davutoğlu, "Bu reformların içinde yer alan bir düzenleme olan siyasi etik çalışmamızı tamamladık, siyasi etik kanunu bu hafta meclise sevk edilecek" ifadesini kullandı.
Dokunulmazlıklar
Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda CHP'nin önerilerinden birisi olan "kürsü dokunulmazlığı dışında bütün milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması" önerisine karşı olduklarını yineleyen Davutoğlu şöyle konuştu:
"Türkiye'de herkesin dokunulmazlığı olacak ama siyasetin olmayacak anlayışını kabul edemeyiz. Bu siyaseti vesayet altına almanın dolaylı adımıdır... Ama Ak Parti milletin iradesine ipotek koyan bu anlayışı kabul edemez."
Davutoğlu iki hafta önce yaptığı açıklamada, Meclis'te bekleyen 500'ün üzerindeki dosyayla ilgili dokunulmazlıkların anayasaya geçici bir madde eklenerek kaldırılması çağrısı yapmıştı.
CHP ise bu teklifin, suç işlese de henüz haklarında fezleke düzenlenmemiş vekilleri de kapsamasını isterken; AK Parti bu öneriyi "değerlendirilebilir" bulmuştu.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde çatışmalara bağlı yakılıp yıkılan şehirleri yeniden inşa edeceklerini de söyleyen Davutoğlu, "Bu inşa faaliyeti halkın malına el koymak değil.. Çok kısa süre içinde güneydoğuda ekonomik canlanmayı sağlayacağız" şeklinde konuştu.
Ekonomik veriler
Davutoğlu yılın ilk ekonomik verilerini "umut verici" diye nitelerken, "Türkiye ekonomisi 2016'da geçen yıldan daha iyi performans gösterecek" dedi.