Akar, önergesinde, Türkiye'nin yüzde 96'sının deprem kuşağında yer aldığını belirterek Gölcük ve Düzce depremleri sonrasında 103 bin ağır hasarlı, 119 bin orta hasarlı, 128 bin hafif hasarlı ve tespiti yapılmayanlar da dahil edildiğinde bazı kaynaklara göre 400 bin yapının hasar gördüğünü kaydetti. Aradan geçen 17 yılda hasar gören yapıların onarımı ve güçlendirme işleminin hala sonuçlandırılamadığını, bu alanda sıkıntıların yaşandığının da resmi ağızlardan belirtildiğinin açıklayan CHP'li vekil, TBMM'nin konu ile ilgili Araştırma Komisyonu kurmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
"ACILARA RAĞMEN TABUT EVLERDE YAŞAM SÜRÜYOR"
Kocaeli de deprem sonrası çalışmalara ilişkin bilgi veren Haydar Akar, ilk tespitler de 617 adet yıkılması gereken binanın saptandığını ancak 2012 yılında Kocaeli Valiliğin yaptığı tespit çalışmalarında bu rakamın 3.756 olarak belirlendiğini ifade etti. Bu binalarda hala yaşamların sürdüğünün altını çizen Akar, genellikle üniversite öğrencilerin bu binalarda kiracı olarak oturduğunu belirterek 4 bin 200 kiracının hasarlı binalarda yaşam sürmesinin olası bir deprem de olacak can kayıplarının habercisi olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin yüzde 96’sının aktif deprem kuşağında olduğunu belirten CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, olası bir deprem de hasarı en aza indirmek için gereken çalışmaların biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini, özellikle Gölcük ve Düzce depremi sonrasın da depremin etkilediği Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce, Yalova ve İstanbul illerinde hasarlı binaların tespiti ve güçlendirme çalışmalarının yapılmasına yönelik Meclis de bir komisyon kurulması için önergesini verdi.