CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, tek kart uygulaması için Meclis'e kanun teklifi verdi. Akar, teklifinde, bireyin adı- soyadı ve vatandaşlık gibi bilgileri veren geleneksel kimlik kartlarının günümüzde hala kullanılmakla beraber internetin yaygınlaşmasına bağlı olarak ortaya çıkan ve özellikle e- devlet çalışmaları çerçevesinde gelişim gösteren elektronik kimlik kartlarının (akıllı veya çipli kimlik kartları) yaygınlaşmaya başladığını ifade etti.
21 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde 150 milyon elektronik kimlik kartının kullanıldığını belirten Akar, elektronik oylamaya kadar birçok fonksiyonu içinde barındıran teknolojinin Estonya gibi ülkeler de yaygınlaştırıldığının altını çizdi.
AB ülkeleri dışında, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, ve Umman gibi ülkelerde de akıllı kimlik kartı uygulamasının olduğunu kaydeden CHP'li vekil, Bahreyn ve Malezya gibi ülkeler de akıllı kimlik kartına sürücü belgesinin entegre edilerek uygulandığı açıkladı.
Uygulamalara ilişkin bilgiler de veren Haydar Akar, Bahreyn'de e- devlet çalışmaları kapsamında 2000’li yılların başında elektronik kimlik projesi kapsamında yapılan çalışmaların güvenli, seyahat belgesi olarak da kullanıldığını e- devlet hizmetlerine ulaşım olanağı veren kartın yapılan yasal mevzuaat çalışmalarından sonra hayata geçirildiğini dile getirdi.
Türkiye'deki sürece de değinen CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, TÜBİTAK Bilgem ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2006-2011 yılları arasında gerçekleştirilen 1007 TARAL destekli Kimlik Kartı Projesi kapsamında T.C. kimlik kartının görsel tasarımı yaptırıldığını, milli akıllı kart işletim sistemi AKİS geliştirildiğini vurguladı. Akar, özgün temaslı akıllı kart çip tasarımı yapılarak, pilot bölge olan Bolu ilinde 1 Kasım 2011 tarihi itibari ile 220 bin vatandaşa elektronik özellikli kart dağıtımı yapıldığını ve sorunlara yönelik çözümler tespit edilerek çalışmaların yürütüldüğünü sözlerine ekledi.