Kocaeli Büyükşehir’den, çiftçilere ücretsiz toprak analizi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarım alanında verimliliği artırmak ve çevreyi korumak amacıyla ücretsiz toprak analizi uygulamasını hayata geçirdi.

Kocaeli Büyükşehir’den, çiftçilere ücretsiz toprak analizi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarım alanında verimliliği artırmak ve çevreyi korumak amacıyla ücretsiz toprak analizi uygulamasını hayata geçirdi.

03 Haziran 2024 Pazartesi 09:08
Kocaeli Büyükşehir’den, çiftçilere ücretsiz toprak analizi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarım alanında verimliliği artırmak ve çevreyi korumak amacıyla ücretsiz toprak analizi uygulamasını hayata geçirdi. Bu uygulama sayesinde çiftçiler, tarlalarının toprak analizini ücretsiz olarak yaptırabilecek ve böylece hangi gübre ve miktarının kullanılması gerektiği konusunda daha doğru kararlar alabilecekler. Bu da hem tarımsal üretimi artırarak çiftçilerin gelirini artırırken hem de yanlış gübreleme sonucu oluşabilecek toprak ve su kirliliğinin önüne geçilmesine yardımcı olacak.

Toprak analizi uygulamasıyla çiftçilere sunulan bu hizmet, aynı zamanda tarım sektöründe sürdürülebilirliği de sağlayacak. Doğru gübreleme sayesinde toprak verimliliği artacak, böylece daha az gübre kullanılarak daha fazla ürün elde edilebilecek. Bu da çiftçilerin maliyetlerini düşürürken çevreye de daha az zarar verilmesini sağlayacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarım sektöründe sürdürülebilirliği ve çevre koruma bilincini artırmak için bu tür uygulamaları hayata geçirmeye devam edecek.

Ücretsiz toprak analizi uygulamasıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere destek olmayı ve tarım sektöründe kaliteli ürünlerin yetiştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor. Bu uygulama sayesinde çiftçiler, topraklarının durumu hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak.

Tarımsal kalkınmaya ve üreticilerin refah payının artırılmasına yönelik hayata geçirdiği projelerle Türkiye’ye örnek olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, verimli ve kaliteli üretim için tarıma ve hayvancılığa sağladığı desteklerle her zaman çiftçinin yanında oluyor. Bu doğrultuda İZAYDAŞ bünyesinde kurulan çevre laboratuvarında çiftçilere ücretsiz toprak tahlili desteği sağlayan Büyükşehir,  bu hizmetiyle tarımsal verimin artırılmasını hedefliyor.

EKONOMİK KAYIPLAR ENGELLENİYOR

Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen proje doğrultusunda, il genelinde tarım yapılan tarla, bahçe ve seralardaki analizlerle toprakta bulunan makro ve mikro elementlerin değerleri ölçülerek, hem gübrelemenin daha bilinçli yapılması hem de toprak yapısına göre hangi ürünün daha verimli yetiştirileceği tespit ediliyor. Aynı zamanda ekonomik kayıplar ortadan kaldırılarak, çevreye ve toprak yapısına zarar verilmesinin önüne geçiliyor.

SONBAHAR DÖNEMİNDE YAPILIYOR

Çiftçilerin taleplerini değerlendiren Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğüne bağlı ziraat mühendislerince, tarla, bahçe ve seralar başta olmak üzere tüm tarım alanlarından teknik usullere göre toprak örnekleri alınıyor. Alınan numunelerin,

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İZAYDAŞ’ın akredite laboratuvarında analizi yapılıyor. Analiz sonuçları çiftçilere 10 gün içerisinde bildiriliyor. Çıkan sonuca göre çiftçilerin, tarım arazilerinde toprağın değerlerine uygun olarak ürün yetiştirmesi sağlanarak, bilinçli tarımın yaygınlaştırılması hedefleniyor. Büyükşehir, toprak analizlerini sonbahar döneminde veya ekim-dikim öncesinde yapıyor. Çiftçiler; toprak analizinin, verim açısından kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, her türlü tarımsal desteği sağlayan ve her zaman yanlarında olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkür etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38